Általános leírás


Kedvelt építőanyaggá vált az üvegtégla mióta műszakilag megoldódott annak kétrétegű (közte vákuum) gyártása. Ezzel jelentősen javult mind statikai, mind hő- és hangtechnikai képessége a korábbiakhoz képest.

Míg korábban elsősorban raktárakban és alagsorban használták, mára egyre elterjedtebb belsőépítészeti és főfalbeli beépítése. Köszönhető ez az egyre szélesebb méret- és színkínálatnak, valamint az új beépítési technológiáknak.

Az Európában standard üvegtégla a 19 cm*19 cm*8 cm méretű és 2,3 kg tömegű. Az 1 cm fuga mérettel válik az építészek számára egyszerűen kalkulálható 20 cm-s egységgé.

Ettől számos eltérő méretű és fizikai paraméterekben különböző üvegtéglát is gyártanak manapság a beépítési igényeknek megfelelően.

Az Európai Bizottság 305/2011 építési termékekről szóló törvénye alapján a Vitrablok, s. r. o. kijelenti, hogy a termék megfelel a szabvány által harmonizált EN 1051-1:2003. normának.
Az építési termék használata biztonságos, ha azt az építési termékeket a gyártó által meghatározott rendeltetése alapján ajánlott műszaki előírással használják, nem teherbíró szerkezetek építéséhez.
Megfelelőség értékelése az EN 1051-2 előírásnak megfelelően lett végezve.


Standard üvegtégla főbb műszaki paraméterei


Mechanikai ellenálás (nyomószilárdság): >9 MPa
Hangszigetelés: 37 dB
Hőszigetelés: 3,0 Wm2K
Fényáteresztés:
          áttetsző 80 %
          homokfúvott (1 oldalon) 70 %
          homokfúvott (2 oldalon) 61 %
Hőmérséklet különbség ellenállás: 30 K
Tűztani tulajdonságok:
          tűzállóság E60 (60 perc)
Magasabb tűzgátlási értékű speciális üvegtéglák is léteznek: Ei20, Ei30, Ei60, Ei90